Skip to content Skip to footer

Φιλανθρωπία

Μουσείο Μπενάκη, Κολλέγιο Αθηνών, Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός», Φυλακές Αβέρωφ, Παναθηναϊκό Στάδιο, Σιβιτανίδειος Σχολή : αυτά είναι μερικά μόνο από τα έργα που δημιουργήθηκαν στην πρωτεύουσα της Ελλάδας χάρη στις ευεργεσίες ομογενών που δημιούργησαν τις περιουσίες τους σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Παρόμοιες πρωτοβουλίες πήραν οι εν λόγω ευεργέτες στους τόπους καταγωγής τους καθώς και στα μέρη που ζούσαν στην Ανατολική Μεσόγειο και βοήθησαν έτσι στην ανακούφιση των πολυάριθμων και κατά βάση οικονομικά αδύναμων μελών των ελληνικών κοινοτήτων.

Οι μεγάλες ευεργεσίες αποτελούσαν μια μορφή φιλανθρωπίας αλλά όχι τη μοναδική: συσσίτια, ορφανοτροφεία, εκπαίδευση ήταν μερικές από τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες που ενίσχυαν την κοινωνική συνοχή των κοινοτήτων, λειτουργούσαν ως μηχανισμοί εμπέδωσης της εθνικής ταυτότητας και διαμόρφωναν ιεραρχίες εντός των κοινοτήτων, στην κορυφή των οποίων αναμφισβήτητη ήταν η πρωτοκαθεδρία των ευεργετών. Ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες των γυναικών από τις αρχές του 20ού αιώνα. Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια και Ιερουσαλήμ είναι μερικά από τα κέντρα όπου αναπτύσσονται δραστήρια γυναικεία φιλανθρωπικά σωματεία και επιτρέπουν την όλο και πιο έντονη παρουσία τους στον δημόσιο χώρο μέσα από αποδεκτές για την γυναίκα πρακτικές, όπως είναι η φροντίδα του άλλου.

 © 2025.Ψηφιακό Αρχείο ΕΛΙΑΜ. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. |  Graphic Design Stavrielena Dimitrakopoulou | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων Ageroth | Επιμέλεια ελληνικών κειμένων: Σταύρος Παπακυρίτσης