Skip to content Skip to footer

Επαγγελματικές δραστηριότητες

Οι ελληνικοί πληθυσμοί της Ανατολικής Μεσογείου ανέπτυξαν πολυσχιδή οικονομική δραστηριότητα από τις αρχές του 19ου αιώνα και μέχρι τις αρχές του 20ού στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα στην Αίγυπτο. Στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, την Αλεξάνδρεια, το Κάιρο, τη Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, οι Έλληνες κάλυπταν όλες τις πιθανές επαγγελματικές δραστηριότητες, από τις εξαγωγές και τη βιομηχανία και τα ελεύθερα επαγγέλματα έως τις ανειδίκευτες εργασίες στις πόλεις και είχαν έντονη παρουσία στα επαγγέλματα γραφείου και στο λιανικό εμπόριο.

Στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας και της Αιγύπτου έντονη ήταν η ενασχόληση με την αγροτική καλλιέργεια. Οι οικονομικές ελίτ αποτελούσαν μικρό ποσοστό του πληθυσμού και τα βαικά τους μέλη ήταν ιδιοκτήτες τραπεζών, εξαγωγικών οίκων και εργοστασίων. Το εξαγωγικό εμπόριο αφορούσε κυρίως αγροτικά προϊόντα για παράδειγμα το βαμβάκι στην Αίγυπτο, και το λάδι, τα καπνά, η σταφίδα και τα στη Μικρά Ασία. 

 

Στην Αίγυπτο τα εργοστάσια που έλεγχαν οι Έλληνες αφορούσαν συχνά την επεξεργασία βάμβακος και παραγώγων βάμβακος (πχ. Choremi, Benachi Cie, Cozzica, The Kafr al-Zayyat Company) και την κατασκευή σιγαρέτων (πχ. Kyriazi, Papatheologou), ενώ στη Σμύρνη τα εργοστάσια εστίαζαν στη μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, για παράδειγμα με την αλευροποιία και τη βυρσοδεψία. 

Σε μέρος του αραβικού κόσμου το όνομα του Έλληνα συνδέθηκε με αυτό του « μπακάλη », καθώς Έλληνες έλεγχαν σημαντικό τμήμα αυτής της λιανικής δραστηριότητας ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη. Την ίδια στιγμή, ειδικευμένοι και ανειδίκευτοι εργάτες ήταν παρόντες σε ελληνικές επιχειρήσεις, σε μεγάλα έργα υποδομών, όπως η κατασκευή σιδηροδρόμων και η διώρυγα του Σουέζ. Αν και η εργασία αφορούσε κατά κύριο λόγο το αντρικό φύλο, παρατηρούμε ήδη από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα ότι οι γυναίκες εισέρχονται σταδιακά στην αγορά εργασίας, για παράδειγμα σε εργασίες που δεν απαιτούσαν μυϊκή δύναμη στα εργοστάσια ή ως υπάλληλοι γραφείου, εκπαιδευτικοί ή ως νοσηλευτικό προσωπικό. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός ήταν συνδεδεμένος με την εκπαιδευτική διαδικασία καθώς η δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήταν υπεύθυνη για την καλλιέργεια δεξιοτήτων όσων προετοιμάζονταν για την αγορά εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη έμφαση δινόταν στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.

 © 2025.Ψηφιακό Αρχείο ΕΛΙΑΜ. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. |  Graphic Design Stavrielena Dimitrakopoulou | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων Ageroth | Επιμέλεια ελληνικών κειμένων: Σταύρος Παπακυρίτσης